Nieuws  
 

Wachtwoorden zijn van onschatbare waarde. Als ze in de verkeerde handen terechtkomen, kan dit desastreuze gevolgen hebben. Velen hebben ‘veilige' wachtwoorden, maar er zijn nog heel grote groepen die er slechts één wachtwoord op nahouden. Volgens een onderzoek dat door F-Secure (*) is uitgevoerd, hebben Internet-gebruikers in Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk één wachtwoord voor alles - voor zowel creditcardgebruik, online banking, mailaccounts of een gamesite. Ongeveer 20% schrijft hun wachtwoord op een papiertje, terwijl 8% hun wachtwoord vaak moet veranderen omdat zij het zijn vergeten.

Een ander onderzoek dat in zeven landen (**) is gehouden, onthult dat gemiddeld slechts een op de twee mobiele toestellen met een wachtwoord is beveiligd. Volgens het onderzoek zijn de Duitsers het beste beveiligd (68%); de Britten en de Amerikanen liggen met respectievelijk 27% en 13% ver achter met het oog op veilig mobiel telefoongebruik.

Sean Sullivan, Security Advisor bij F-Secure, zegt: "Met de ontelbare log-ins vandaag de dag is het heel verleidelijk om slechts één of twee wachtwoorden voor alles te gebruiken. Tegelijkertijd is dit ook vragen om moeilijkheden, omdat cybercriminelen dag en nacht in de weer zijn met het bedenken van nieuwe manieren om wachtwoorden te stelen en ze te misbruiken."

‘Valse' mailtjes die om een bevestiging van gebruikersnaam en wachtwoord vragen, worden al heel lang door criminelen gebruikt om zo bankgegevens en andere persoonlijke gegevens te ontfutselen. Door de explosieve groei van Facebook is dit sociale medium uitermate interessant geworden voor het stelen van wachtwoorden. Door Facebook-accounts af te struinen, hopen criminelen toegang te krijgen tot mailaccounts en zo een bron van vertrouwelijke informatie te ontdekken. Mensen die slechts één wachtwoord gebruiken, hebben ook het meeste te verliezen.

Sean Sullivan vervolgt: "Gebruik nooit ‘Facebook-informatie' - zoals je geboortedatum of de naam van je huisdier - als wachtwoord. Ik dring er op aan dat iedereen de moeite neemt om een systeem onder de knie te krijgen waarmee je unieke wachtwoorden creëert. Heel belangrijk voor online diensten waar jouw persoonlijke informatie beschikbaar is."

Het mixen van letters en cijfers is een goed idee voor een veiliger wachtwoord. Maar is het aannemelijk om een uniek wachtwoord te onthouden voor elke site die we bezoeken? Er is op F-Secure's Safe and Savvy-blog een simpele manier beschreven om krachtige wachtwoorden te creëren: http://safeandsavvy.f-secure.com/2010/03/15/how-to-create-and-remember-strong-passwords/

Het gebruik van sterke wachtwoorden, het verwijderen van vertrouwelijke mailtjes en je bewust zijn van criminele activiteiten zijn goede ‘online' gewoonten die we allemaal kunnen oefenen. Daarnaast is het een goed idee een mailaccount voor ‘zakelijke' handelingen (zoals bancaire gelegenheden) te gebruiken en een ander mailadres om op ‘overige' webportals in te loggen. Als laatste is het een goed zaak beveiligingssoftware te hebben die virusaanvallen afslaat. F-Secure IS 2010 biedt deze bescherming the alle verschillende soorten malware: www.f-secure.com/nl_NL/products/home-office/internet-security  

Plaats op:
Datum: 17 juni 2010
Bron: F-Secure
Gerelateerde artikelen  
30-03-2011 Nieuws Kaspersky Password Manager beschermt wachtwoorden
22-11-2017 Nieuws Nederlanders bewaren wachtwoord in e-mail of op papier
22-11-2019 Nieuws 5 Tips voor veilige wachtwoorden
27-10-2017 Nieuws Wachtwoorden van CEO’s in top 3 meest gelekte wachtwoorden
07-02-2013 Nieuws F-Secure: 2012 het jaar van de Exploit Kit
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,91 seconden.