Nieuws  
 

Meer dan 70 procent van de Nederlanders voelt zich alle seizoenen even veilig in en rondom het huis. Opvallend aangezien er in de wintermaanden aanzienlijk meer inbraken plaatsvinden waarbij december voor inbrekers een topmaand is. Toch geeft slechts drieëntwintig procent van alle bevraagden aan een groter gevoel van onveiligheid te ervaren in de winter. De overige seizoenen zijn geen factor voor de respondenten. Dit blijkt uit representatief onderzoek uitgevoerd door Somfy, specialist in smart home- en gemotoriseerde oplossingen in en rondom het huis.
 
55-plussers ervaren meer veiligheid dan de jongere respondenten. Ruim 77 procent van de 55-plussers ervaart deze veiligheid, tegenover een aanzienlijk kleinere groep van 62 procent van de bevraagde dertigers en veertigers en 55 procent van de twintigers.

Ondanks het gevoel van veiligheid in en rondom het huis, geeft negentig procent van de Nederlanders wel aan veiligheidsmaatregelen te treffen wanneer zij op vakantie gaan. Buren blijken hierin de grootste ondersteuning. Zeventig procent vraagt buren of familie om de woning in de gaten te houden bij afwezigheid. Ruim 20 procent zet ook de buurman en/of buurvrouw in om de rolluiken, zonwering en/of gordijnen af en toe open of omhoog te doen. Daarnaast stelt 38 procent van de Nederlanders de binnen- en buitenverlichting in om de woning er bewoonbaar uit te laten zien. Waardevolle spullen worden op een veilige plek opgeborgen (39 procent) en bijna 15 procent stelt een alarmsysteem in. Ruim 10 procent geeft overigens aan helemaal geen maatregelen te treffen.
 
Naast het aanspreken van het netwerk, geeft 75 procent van de respondenten aan een brandalarm/rookmelder in huis te hebben. Andere fysieke systemen ten behoeve van inbraakpreventie zijn de inzet van rolluiken (20 procent), een huisalarm (14 procent) en een bewakingscamera (ruim 10 procent). Desgevraagd geeft meer dan de helft van de Nederlanders aan bereid te zijn te investeren in een product dat de veiligheid van het huis bevordert. De bewakingscamera staat daarbij het hoogst op het verlanglijstje (37 procent).

Slimme lampen, sensoren en geautomatiseerde gordijnen helpen ook om aanwezigheid te simuleren als mensen van huis zijn. Toch geeft slechts 17 procent aan momenteel dergelijke geautomatiseerde oplossingen in huis te hebben. Slimme lampen (51 procent), een slimme thermostaat (45 procent) en geautomatiseerde zonwering (24 procent) zijn de meest voorkomende oplossingen onder deze doelgroep. Opvallend is dat comfort (65 procent) aanzienlijk boven veiligheid (23 procent) staat als belangrijkste redenen om geautomatiseerde oplossingen aan te schaffen.

Plaats op:
Datum: 2 januari 2018
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: Somfy
Gerelateerde artikelen  
06-08-2019 Nieuws Kwart Nederlanders bezorgd over inbraak tijdens vakantie
28-05-2010 Nieuws Nederlander verwacht geen hulp bij aanval op straat
24-10-2007 Nieuws de Nederlander voelt zich onveilig in de openbare ruimte
17-08-2011 Nieuws 1 op de 3 mijdt OV in Randstad en onbekende steden
23-07-2012 Nieuws Beter een goede buur dan een verre beveiliger ...
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,89 seconden.