Nieuws  
 

Check Point Research, het Threat Intelligence-team van Check Point Software Technologies ( waarschuwt in zijn recentste Global Threat Index (oktober 2019) voor de terugkeer van het Emotet-botnet. Die is na korte afwezigheid opnieuw actief en was in oktober de meest voorkomende malware in Nederland. Wereldwijd zijn 14% van de organisaties getroffen.

Emotet was in de eerste helft van het jaar al het grootste botnet en onderzoekers van Check Point zien nu dat deze opnieuw campagnes met spam verspreidt. Aan het einde van oktober is op die manier een mailcampagne rond het thema Halloween verstuurd. De e-mails hadden onderwerpen zoals ‘Happy Halloween’ en ‘Halloween Party Invitation’, en bevatten een besmette bijlage met een bestandsnaam die iets met Halloween te maken heeft.

“Emotet is een zeer gevaarlijke botnet die gebruikt wordt voor het verspreiden van andere soorten malware – vooral de beruchte Ryuk-ransomware”, zegt Maya Horowitz, directeur van Threat Intelligence & Research, Products bij Check Point. “We willen organisaties er dus nog eens aan herinneren hoe belangrijk het is medewerkers te waarschuwen voor de risico’s van phising, en voor het openen van bijlagen of het klikken op links in mails waarvan ze de afzender niet vertrouwen. Het loont ook om de meest recente malware-oplossingen uit te rollen, zodat verdachte inhoud automatisch bij voorbaat uit mails verwijderd wordt.”

Populaire malware
Door de comeback van het Emotet-botnet wordt de Global Threat Index met de populairste malware in oktober voor het eerst in bijna twee jaar niet door een cryptomining-bedreiging aangevoerd. Sinds het begin van 2018 is het gebruik hiervan gestaag aan het afnemen. Wereldwijd kreeg toen nog meer dan de helft van de organisaties ermee te maken, maar in oktober 2019 is slechts 11% van de bedrijven getroffen.

Plaats op:
Datum: 26 november 2019
Bron: CHECK POINT Software Technologies B.V.
Gerelateerde artikelen  
16-10-2019 Nieuws Emotet Botnet bron van grote spamcampagnes
19-02-2020 Nieuws Waarschuwing spam over coronavirus met Emotet-malware
17-12-2019 Nieuws Mobiele malware in top meest actieve cyberdreigingen
21-12-2018 Nieuws 1 op de 3 bedrijven geïnfecteerd door cryptominers
23-11-2018 Nieuws Remote Access Trojan in opmars
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
´┐Ż 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,89 seconden.