Nieuws  
 

De kosten die bedrijven betalen voor het gebruik van ongelicentieerde software in Nederland zijn in 2012 met 56 procent gestegen ten opzichte van 2011. Gezamenlijk vertegenwoordigen deze schadeclaims een waarde van 3,2 miljoen euro, waar dit in 2011 nog twee miljoen euro was. Dat meldt BSA | The Software Alliance.

Nederlandse bedrijven betalen daarmee de hoogste kostenvergoedingen voor het gebruik van ongelicentieerde software van alle landen in de EMEA-regio in 2012. Dit bedrag is exclusief extra uitgaven voor bijvoorbeeld advocaten.

Het gebruik van ongelicentieerde software is niet altijd opzettelijk. Het wordt echter wel gezien als een schending van het intellectueel eigendomsrecht en is daardoor een serieus vergrijp met verstrekkende consequenties.

Bedrijven die betrapt worden op het gebruik van ongelicentieerde software – al dan niet opzettelijk – lopen bijvoorbeeld het risico verlopen softwareproducten te gebruiken. Die kunnen schadelijke software bevatten, die systemen infecteren met virussen en andere malware. Er bestaat daarnaast een potentieel risico op financiële en reputatieschade.

406.500 euro aan kostenvergoeding

“Het is alarmerend om te zien dat het gebruik van ongelicentieerde software bedrijven in Nederland meer kost dan in elk ander land in de EMEA-regio. Dit zou een indicatie kunnen zijn van een bovengemiddeld gebruik van ongelicentieerde software in Nederland”, zegt Julian Swan, Director of Compliance Marketing BSA EMEA.

“Bedrijven moeten software meer gaan zien als een strategisch bedrijfsmiddel dat ze helpt producten te ontwikkelen, diensten te leveren, interne werkzaamheden uit te voeren en zaken te doen. Er is een bedrijf in Nederland, dat in 2012 circa 406.500 euro aan kostenvergoeding en legaliseringskosten heeft moeten betalen voor het gebruik van ongelicentieerde software. Bedrijven kunnen dit voorkomen door meer nadruk te leggen op een juist beheer van softwarematige bedrijfsmiddelen, ook wel bekend als Software Asset Management.”

Plaats op:
Datum: 4 maart 2013
Categorie: Fraude
Bron: BSA | The Software Alliance
Gerelateerde artikelen  
24-08-2009 Nieuws Softwarepiraterij kost bedrijven miljoenen aan schadeclaims
20-02-2013 Nieuws ‘Sorrymonial’ in de strijd tegen illegaal softwaregebruik
31-03-2010 Nieuws Illegaal softwaregebruik kost bedrijfsleven miljoenen
13-09-2011 Nieuws BSA: 28% meer aangiftes van softwarepiraterij
11-09-2007 Nieuws 'Zwartepietenspel' rondom softwarepiraterij groot risico voor bedrijven
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,83 seconden.