Nieuws  

Jaarlijks ziet Hoffmann een sterke toename van het aantal verzoeken tot het verrichten van onderzoek naar malafide praktijken die in de zomervakantie (zonder het gebruikelijke toezicht) hebben plaatsgevonden. Onder druk van de economische crisis is dit risico alleen maar groter geworden.

De laatste jaren zien de bedrijfsrechercheurs een stijging van 'zomervakantie-gerelateerde fraudes' van ruim 15 %. Met de zomervakantie in het vooruitzicht waarschuwt Hoffmann dan ook voor de risico’s van fraude gedurende deze periode.

Zoals de meeste mensen op vakantie gaan, te gehaast en met te weinig voorbereiding, laten de managers vaak ook hun bedrijf achter. Er worden onvoldoende beveiligingsafspraken gemaakt met de plaatsvervangers én met de toeleveranciers gericht op deze 'nieuwe en tijdelijke' risico’s. 

Betaalverkeer

Die risico's gaan verder dan alleen de verduistering van artikelen voor gebruik op de camping, benadrukt Hoffmann. Of productie gerelateerde artikelen voor eigen gebruik of voor de verkoop. 

Autorisaties voor belangrijke computerhandelingen (betaalverkeer) gaan vaak in verband met de continuïteit van het proces tijdelijk naar een andere medewerker. Sleutels van de kluis worden afgegeven om de zaak te laten doordraaien. Maar ook passwords en toegangscodes van ICT, alarm- en andere belangrijke systemen voor de veiligheid van het bedrijf, worden vaak tijdelijk aan een ander gegeven zonder controle achteraf op het gebruik daarvan. "Om over screening vooraf van die tijdelijke verantwoordelijke maar helemaal niet te spreken", aldus een woordvoerder.

Tevens wordt regelmatig vergeten wachtwoorden weer te veranderen bij terugkomst, waarna alsnog op langere termijn gefraudeerd kan worden. En dan is de schuldvraag weer moeilijker te achterhalen. Veel van deze risico’s zijn te voorkomen. Onderkenning van het risico en het treffen van de juiste (tijdelijke) maatregelen zijn daarbij de sleurtelwoorden.

Plaats op:
Datum: 6 juni 2013
Categorie: Fraude
Bron: Hoffmann Bedrijfsrecherche B.V.
Gerelateerde artikelen  
03-04-2012 Nieuws Hoffmann: weer meer fraude-onderzoek
22-06-2010 Achtergrondartikelen De sleutel tot fraude
22-03-2013 Nieuws Hoffmann-Statistiek: meer vrouwen plegen fraude
02-07-2010 Nieuws Zomervakantie zorgt voor groter risico op virussen
10-06-2011 Achtergrondartikelen Hoffmann: fraude was nog nooit zo makkelijk
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,83 seconden.