Nieuws  
 

Een groot deel van de inwoners van Amsterdam (43 procent) wil sociale media gebruiken voor aangifte van misdaden, als dat eenvoudiger zou zijn dan dat dat nu is. Dat blijkt uit het Safe Cities-onderzoek van Unisys. Als het gaat om aangifte via andere digitale wegen, zoals bijvoorbeeld per sms, wordt dat percentage zelfs nog hoger: 63 procent.

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau YouGov, werden in totaal bijna 4000 respondenten in tien steden over de hele wereld ondervraagd: Amsterdam, Rome, Chicago, Dallas, Los Angeles, Philadelphia, Mexico-stad, São Paolo, Singapore en Sydney.

Meer dan de helft van de Amsterdamse respondenten (55 procent) denkt dat digitale media hen in staat stelt sneller aangifte van misdaden te doen. Bovendien denkt 36 procent dat digitale aangifte van misdaden het makkelijker maakt om gerelateerde vergrijpen aan elkaar te koppelen en zo recidivisten sneller op te pakken.

Slechts een kwart van de inwoners van Amsterdam (26 procent) is bang dat online aangifte niet veilig genoeg is. Dat wordt onderstreept door hun bereidheid om digitale media te gebruiken voor aangifte van minder zware misdaden, zoals bijvoorbeeld gestolen mobiele telefoons (67 procent) en aangifte van serieuzere misdaden als kidnapping (41 procent).

Kansen om de digitale aangifte te verbeteren
Het verschil tussen het aantal misdaden dat wordt gepleegd en het aantal dat wordt aangegeven is vrij groot in Amsterdam. In een vertrouwelijk rapport van de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie vonden journalisten van Trouw dat van miljoenen misdaden geen aangifte wordt gedaan.

John Wright, global industry director for justice and law enforcement solutions bij Unisys, ziet de cijfers als een kans voor de verantwoordelijke autoriteiten. "Uit dit onderzoek blijkt dat de meeste inwoners van Amsterdam snappen welke druk er op de politie en het aangiftesysteem staat. Ze zijn daarom bereid om via de digitale weg aangifte te doen en zo de agent tijd te besparen. Die heeft daardoor meer tijd om misdaden op te lossen en herhaling te voorkomen. Daarnaast vinden ze het goed dat hun informatie wordt gebruikt, mits dat veilig gebeurt, om recidivisten op te pakken en te vervolgen. Het is echt een partnerschap tussen politie en burgers, dat door technologie mogelijk wordt gemaakt."

Plaats op:
Datum: 31 januari 2018
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: Unisys
Gerelateerde artikelen  
29-04-2009 Nieuws Twee derde van fietsdiefstallen wordt niet aangegeven
16-08-2006 Nieuws Digitale aangifte groot succes, groei 200%
15-11-2016 Nieuws Vandalisme meestal niet gemeld bij politie
15-07-2019 Nieuws Aangifte van geweld tegen deurwaarders onvoldoende opgevolgd
15-06-2018 Nieuws Aangifte doen steeds minder populair bij winkeldiefstal
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,82 seconden.