Nieuws  
 

Forcepoint heeft samen met advocatenkantoor Hogan Lovells een uitgebreide whitepaper gemaakt. Het paper gaat in op de mogelijke problemen die personeelsmonitoringsprogramma’s met zich meebrengen en de juridische gevolgen van tien verschillende monitoringsactiviteiten in vijftien verschillende landen. Managing Workforce Cyber Risk in a Global Landscape is een onmisbaar document voor organisaties die (willen) werken aan dataprotectie-programma’s waarvan het monitoren van personeel onderdeel is.

Strengere regelgeving, waaronder de GDRP, zorgt ervoor dat bescherming van consumentgegevens bij veel bedrijven steeds meer prioriteit krijgt en dat bedrijven nog eens kritisch naar hun datamanagementprocessen kijken. Een van de manieren om data te beschermen tegen zowel interne als externe bedreigingen is door het gebruik van informatiebronnen te monitoren.

Het monitoren van personeel vormt echter een uitdaging voor zowel juridische teams en HR-afdelingen als IT-teams en ondernemers. Aan de ene kant hebben ze te maken met een behoefte aan data- en IP-protectie, maar aan de andere kant moeten ze de privacy en rechten van hun eigen werknemers niet uit het oog verliezen. Internationale organisaties hebben dan ook nog eens te maken met de verschillende wetgevingen in de landen waar ze actief zijn. Zij moeten dus meerdere beleidsmaatregelen opstellen die afhankelijk zijn van de locaties van hun personeel.

Het is voor het eerst dat een onderzoek zich richt op het internationale juridische landschap en daarbij specifiek ingaat op het implementeren van een programma dat cyberbedreiging van personeel tegengaat. Het team van Hogan Lovells deed daarvoor onderzoek naar de drie hoofdzaken als het gaat om wetgeving met betrekking tot cyber defense-programma’s en het monitoren van personeel: dataprivacy en dataprotectie-wetgeving, communicatie beroepsgeheimen en arbeidswetgeving.

Het resultaat is een behulpzame gids voor organisaties die hun complianceprogramma’s onder de loep willen nemen of willen aanpassen. Het whitepaper biedt een aantal vragen die organisaties zichzelf moeten stellen over de voorgestelde privacymaatregelen, een aantal best-practice-stappen die elke organisatie kan volgen en specifieke informatie over de eisen die in de vijftien verschillende landen gelden.

Internationaal verschil
In de vijftien voor het whitepaper onderzochte landen komen grote onderlinge verschillen met betrekking tot het monitoren van personeel naar voren. Hogan Lovells legde de eisen van wettelijke naleving per land vast in een totaalscore-overzicht. In sommige rechtsgebieden hebben organisaties een grote bevoegdheid om het informatiegebruik van personeel te monitoren. In andere gevallen moeten organisaties het verwerken van persoonlijke communicatie vermijden en mogen zij alleen persoonlijke communicatie en informatie analyseren als er redelijke vermoedens zijn of sprake is van misbruik.

In veel landen mogen personeelsmonitoringprogramma’s alleen worden geïmplementeerd in overleg met en na goedkeuring van personeelsverantwoordelijken of afzonderlijke werknemers.
Zo is in de Verenigde Staten in een federale wet vastgelegd dat organisaties worden vrijgesteld van aansprakelijkheid als zij hun informatiesystemen voor cybersecuritydoeleinden monitoren. In Finland is het daarentegen voor werkgevers over het algemeen verboden om inkomende of uitgaande communicatie van werknemers te monitoren.

Plaats op:
Datum: 1 februari 2018
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: Forcepoint
Gerelateerde artikelen  
13-12-2016 Nieuws Organisaties kwetsbaar voor IT-bedreigingen van binnenuit
26-01-2018 Achtergrondartikelen Bedrijven die risk-based security niet kunnen bewijzen, voldoen niet aan GDPR …
25-01-2017 Achtergrondartikelen Security-tekortkomingen bij security operations centers
18-10-2018 Nieuws Schade door cybercriminaliteit dreigt te escaleren
17-04-2007 Nieuws Weinig privacy in Nederland
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,24 seconden.