Nieuws  
 

Vanmorgen zijn de beveiligers van G4S op Schiphol gestart met hun eerste acties. Vooralsnog zullen ze een uur strikt volgens de regels gaan werken. Aanleiding zijn de stukgelopen onderhandelingen over de nieuwe cao voor de 1.200 beveiligers in dienst bij G4S Aviation Security. Het ultimatum van FNV Beveiliging aan G4S Aviation Security liep tot 30 juni jl.

‘Door de acties kunnen iets langere rijen bij de security checks ontstaan, maar niemand zal zijn vlucht missen’, zegt Tanja Schrijver, bestuurder FNV Beveiliging. ‘We gaan de werkinstructies wat strikter naleven. Nu de werkgever niet op ons ultimatum is ingegaan, kunnen wij niets anders dan met acties onze eisen kracht bijzetten.’

Onoverbrugbaar gat
Na een lang traject van onderhandelingen concludeerden vakbonden FNV Beveiliging en CNV Vakmensen dat er een onoverbrugbaar gat was tussen wat de bonden willen en wat de werkgevers bieden. Schrijver: ‘De werkgever biedt de beveiligers in 2018 geen enkele loonsverhoging, nul procent dus. En dat is voor ons echt onacceptabel.’

Personeelstekorten
Volgens Schrijver hebben de beveiligers een loonsverhoging van 3,5% in 2018 nodig om er niet nog meer op achteruit te gaan. Daarnaast wil FNV geen verslechteringen in de cao en maatregelen om de werkdruk te verminderen, zoals het geleidelijk verlagen van de arbeidsduur per week naar 34 uur. Het is immers belangrijk dat beveiligers goed uitgerust op hun werk komen. ‘De beveiligers doen belangrijk werk met vaak zware roosters. Juist daarom zijn niet alleen de loonsverhoging maar ook afspraken over het verminderen van de werkdruk zo belangrijk’, aldus Schrijver.

Cao particuliere beveiliging
FNV Beveiliging en CNV Vakmensen hebben de werkgevers die vallen onder de cao Particuliere Beveiliging eveneens een ultimatum gesteld dat afliep op 30 juni jl., omdat ook op die cao-tafel het gat tussen wat de bonden eisen en wat de werkgevers bieden onoverbrugbaar groot is. En ook de beveiligers die onder deze landelijke cao vallen zijn inmiddels met acties begonnen. Zolang de werkgevers niet tegemoet komen aan de eisen van de vakbonden, zullen de acties doorgaan.

De beveiligingsbranche is sterk geliberaliseerd en het meeste beveiligingswerk wordt aanbesteed. In een markt die steeds competitiever wordt, ontstaat er enorme druk op de prijzen en daarmee de arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden. De FNV vindt dat daar een eind aan moet komen. Dat begint met het afsluiten van een fatsoenlijke en algemeen verbindend verklaarde cao, waardoor de concurrentie op arbeidsvoorwaarden wordt gestopt.

De cao Particuliere Beveiliging geldt voor circa 31.000 beveiligers die onder andere werken voor Securitas, Trigion en G4S Nederland, maar ook voor Schipholbeveiligers die werken bij Securitas T&A, Procheck International en I-Sec.

Plaats op:
Datum: 9 juli 2018
Bron: FNV
Gerelateerde artikelen  
14-06-2018 Nieuws FNV: Ultimatum voor beveiligingsbedrijven
21-08-2018 Nieuws Securitas beveiligers UMC Maastricht leggen het werk neer
16-07-2018 Nieuws Beveiligers bij Maastricht UMC komen in actie voor goede cao
25-06-2018 Nieuws Ultimatum voor beveiligingsbedrijf G4S Aviation Security
16-08-2018 Nieuws Acties van beveiligers breiden zich uit over het land
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,83 seconden.