Nieuws  
 

Check Point Software Technologies heeft zijn cybersecurity­voorspellingen voor 2020 bekendgemaakt. Het betreft de belangrijkste cyberincidenten en technische ontwikkelingen die volgens de Check Point-researchers komend jaar de samenleving en het bedrijfsleven zullen beïnvloeden.
 
Check Point voorspelt voor 2020 de volgende wereldwijde trends in cyberbeveiliging:
 
1.      Escalatie van de ‘Koude Oorlog’ in cyberspace – Er komt een nieuwe Koude Oorlog aan die online zal worden gevoerd, nu Westerse en Oosterse grootmachten hun kennis en technologie steeds meer van elkaar afschermen. Het aanhoudende handelsconflict tussen de VS en China en het ontkoppelen van beide economieën zijn hier duidelijke indicatoren van. Cyberaanvallen zullen steeds vaker ingezet worden binnen conflicten tussen kleinere landen en worden gefinancierd door grote landen die hun invloedsfeer willen uitbreiden, zoals we al zagen met de recente cyberaanvallen tegen Iran, na aanvallen op de olie-industrie van Saudi-Arabië.

2.      Fake nieuws 2.0 tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2020 – Tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2016 zagen we voor het eerst AI-gestuurde verspreiding van fake nieuws. Politieke tegenstanders creëerden met veel succes speciale teams die valse informatie verspreidden om de steun voor hun opponenten te ondermijnen. Presidentskandidaten in de VS mogen ervan uitgaan dat overzeese groeperingen nu al plannen hebben en implementeren om de verkiezingen van 2020 te beïnvloeden.

3.      Cyberaanvallen op nutsbedrijven en kritieke infrastructuur zullen blijven toenemen – Nutsbedrijven blijven een doelwit voor cyberaanvallen, zoals blijkt uit de aanvallen op Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse maatschappijen dit jaar. Kritieke infrastructuur voor water en energie maakt in veel gevallen gebruik van oudere technologie die kwetsbaar is voor beïnvloeding van buitenaf. Upgrades gaan immers vaak gepaard met onderbrekingen en downtime. Overheden zullen de cyber­beveiliging van hun infrastructuur dan ook radicaal moeten versterken.
 
Check Point voorspelt voor 2020 de volgende technische trends in cyberbeveiliging:
 
1.      Toename van gerichte ransomware-aanvallen – In 2019 zagen we dat ransomware steeds vaker wordt ingezet tegen specifieke ondernemingen, lokale overheden en zorginstellingen. De aanvallers verzamelen eerst informatie over hun slachtoffers om hun disruptie zo groot mogelijk te maken en het gevraagde losgeld stijgt daarmee ook. De aanvallen kunnen zo veel schade aanrichten dat de FBI zijn standpunt over het betalen van losgeld heeft teruggeschroefd: er wordt nu erkend dat ondernemingen in sommige gevallen alle opties moeten overwegen om hun aandeelhouders, werknemers en klanten te beschermen. Dat leidt er ook toe dat steeds meer organisaties zich zullen verzekeren tegen ransomware, waardoor het gevraagde losgeld verder zal stijgen.
 
2.      Phishing niet alleen via e-mail – Hoewel e-mail het voornaamste kanaal blijft, gebruiken cybercriminelen ook andere manieren om hun slachtoffers ertoe te bewegen persoons- en inloggegevens te verstrekken of zelfs geld te sturen. Phishing-aanvallen gebeuren steeds vaker via sms of via messaging op sociale media en gameplatformen.
 
3.      Toename van malware-aanvallen op mobiele apparaten – In de eerste helft van 2019 nam het aantal aanvallen via malware voor mobiel bankieren toe met 50% vergeleken met 2018. Dergelijke malware kan betaalgegevens, inloggegevens en financiële middelen stelen van bankrekeningen en er zijn nieuwe versies beschikbaar voor grootschalig gebruik door iedereen die bereid is de ontwikkelaars van de malware te betalen. Phishing-aanvallen zullen ook verfijnder en doeltreffender worden en gebruikers van mobiele apparaten ertoe overhalen om op gevaarlijke links te klikken.
 
Oprichter en CEO van Check Point, Gil Shwed: “De samenleving is steeds afhankelijker van always-on connectie, waardoor criminelen en door overheden gefinancierde aanvallers meer mogelijkheden krijgen om politieke gebeurtenissen te beïnvloeden of grootschalige schade en disruptie te veroorzaken die duizenden levens in gevaar brengt. Aanvallen nemen ook voortdurend toe. Het afgelopen jaar blokkeerde onze ThreatCloud Managed Security Service bijna 90 miljard aanvalspogingen per dag. Ter vergelijking: er worden per dag ongeveer zes miljard zoekopdrachten ingegeven op Google.”
 
“We kunnen onszelf niet langer verdedigen met klassieke, op detectie-gebaseerde beveiligingsmodellen. Wanneer we de bedreiging detecteren, is de schade namelijk al aangericht. We moeten die geavanceerde nieuwe aanvallen van de vijfde generatie automatisch blokkeren en voorkomen dat ze cruciale systemen verstoren. Hiervoor zetten we beveiliging van de vijfde generatie in die preventie in real-time combineert met gedeelde informatie en geavanceerde bescherming over alle netwerk-, cloud- en mobiele applicaties heen”, voegt Shwed eraan toe.

Plaats op:
Datum: 31 oktober 2019
Bron: CHECK POINT Software Technologies B.V.
Gerelateerde artikelen  
13-04-2018 Nieuws Bedrijven niet voorbereid op cyberaanvallen vijfde generatie
26-01-2018 Nieuws Infinity Total Protection van Check Point
13-02-2019 Nieuws Slechts één op de vijf IT security-professionals is zich bewust van infecties …
21-10-2019 Nieuws Check Point biedt mkb meer bescherming tegen cyberaanvallen
10-12-2018 Achtergrondartikelen Bereid je voor op de cyberaanvallen van 2019
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,96 seconden.