Nieuws  
 

Zeker voor ouderen is het advies in deze tijden van het Coronavirus om zoveel mogelijk binnen te blijven. Gelukkig zijn vijftigplussers inmiddels zeer ervaren internetgebruikers. Ze shoppen online en zijn alert op bedrijven als Google en Facebook die hun data willen verzamelen. Hun angst voor internetcriminelen neemt iets af. Dat blijkt uit nieuw representatief onderzoek van Startpagina.nl.

Mocht er in Nederland toch een totale lock down komen, dan kunnen de meeste vijftigplussers prima hun aankopen online bestellen. Van de 1.250 bevraagden koopt 92% wel eens een product via internet; iets meer dan de helft (53%) doet dit zelfs regelmatig, eens per maand tot een keer per kwartaal. De meest gebruikte betaalmethode is iDeal: het aantal gebruikers van dit betaalmiddel steeg van 80% in 2018 naar 94% in 2020. Ook online betalen via creditcard komt meer in zwang: het gebruik steeg van 22% in 2018 naar 34% in 2020. Mannen gebruiken deze vorm van betalen veel vaker dan vrouwen: 45% tegenover 24%. De aloude acceptgiro wordt nog door 18% van de bevraagden gebruikt. Maar ook het onderlinge afrekensysteem Tikkie is snel in opkomst: 31% van de bevraagden tussen 50-59 jaar gebruikt het en zelfs 7% van de 70-plussers.

Volwaardige internetgebruikers
De aankopen doen ouderen het meest via de laptop/desktop computer (82%). Van de vijftigplussers die wel eens online aankopen doen, beschouwt 69% de laptop als een (zeer) veilig device hiervoor, tegenover 42% die aankopen via de Smartphone (zeer) veilig vindt en 40% via de tablet. Er worden flinke bedragen uitgegeven, vooral via de laptop: 33% kocht hiermee een artikel van €650,- of duurder. Via de smartphone deed slechts 12% zo’n uitgave en via de tablet 17%.

Veiligheid persoonlijke gegevens
Natuurlijk zijn veel vijftigplussers bezorgd als het gaat om de veiligheid van hun persoonlijke gegevens op internet. Maar het lijkt erop dat ze inmiddels zodanig bedreven op het web zijn, dat hun angst vermindert. Het aantal respondenten dat aangaf (zeer) bezorgd te zijn over de persoonlijke gegevens daalde van 54% in 2018 naar 48% in 2020. Grootste zorgen bij Nederlanders van vijftig jaar en ouder zijn er allereerst over het verzamelen van persoonlijke gegevens door commerciële bedrijven als Facebook en Google (50%). Daarna komen de zorgen over ransomware (bij 47% van de respondenten), een computerinbraak/hacking (nij 46%) en identiteitsfraude (bij 43%).Voor fraude via Whatsapp zijn ouderen niet zo bezorgd (slechts 23%), terwijl toch 8% van hen al wel eens via Whatsapp is benaderd door iemand die zich voordeed als een familielid dat dringend geld nodig had.

Cybercriminaliteit
Vijftigplussers hebben inmiddels de nodige ervaring met cybercriminaliteit, ze weten waar ze het over hebben: 55% van de respondenten heeft wel eens te maken gehad met (een poging tot) phishing, 8% met (een poging tot) ransomware, 6% met een (een poging tot) computerinbraak en 4% met (een poging tot) identiteitsfraude. Grote kans dat de gedwongen thuiswerkende vijftigplusser nepmails, zogenaamd van de werkgever, weet te onderscheppen.

Wachtwoorden beschermen
Alle respondenten treffen maatregelen om persoonlijke gegevens te beschermen. 82% zegt nooit wachtwoorden of persoonlijke gegevens aan onbekenden of bedrijven te geven en een zelfde percentage zegt nooit e-mails van onbekenden te openen. De meeste bevraagden laten zich voorlichten over veiligheid op internet. Consumentenorganisaties als de Consumentenbond (42%) en nieuwsmedia (39%) worden hiervoor het vaakst geraadpleegd. Vrouwen luisteren vaker dan mannen naar hun kinderen voor advies (36% versus 21%) over online veiligheid. Mannen laten zich vaker voorlichten door overheid en consumentenorganisaties. 72% van de respondenten gebruikt verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts. Het merendeel van bevraagden (47%) schrijft wachtwoorden op papier. Op de vraag of ze wilden zeggen waar precies, reageerden de meesten (verstandig!) dat ze dat natuurlijk niet gingen vertellen. De mensen die wel antwoordden, noemen o.a. een USB-stick, hun kluis, of een wachtwoordmanager. Eén verbeterpuntje blijkt er wel uit de antwoorden: 36% van de bevraagden verandert zijn wachtwoorden nooit of minder dan een keer per jaar.

Plaats op:
Datum: 24 maart 2020
Gerelateerde artikelen  
27-08-2019 Nieuws Senioren vermijden mobiele betaalverzoeken
22-05-2008 Nieuws Nederlanders meest bezorgd over diefstal van identiteit
04-07-2019 Nieuws Nederlanders vertrouwen beveiliging eigen gegevens
21-06-2019 Nieuws De Wachtwoordvrije Toekomst
22-11-2017 Nieuws Nederlanders bewaren wachtwoord in e-mail of op papier
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,93 seconden.